Er is nogal wat verwarring over de authenticiteit van Royal Albert Serviezen en dan met name bij het populaire ‘Old Country Roses’ patroon. Welke servies is ‘echt’ en waar let je op bij de aankoop van een Old Country Roses servies van Royal Albert? Hier de tips.

Grote verschillen, vele vragen

De vraag over de echtheid van het servies heeft met name te maken met de ‘backstamp’ (stempel of merkteken) van het servies. Er zijn grote verschillen in deze markering, vandaar de vele vragen. Conclusie is echter dat ondanks de vele verschillen in 'backstamps' de serviezen wel allemaal ORIGINELE Royal Albert serviezen zijn.

Korte geschiedenis Royal Albert

Rond 1894 richtte Thomas Clark Wild een onderneming op die handelde in top kwaliteit porseleinen serviezen. Royal Albert was het handelsmerk voor dit bedrijf. Het allereerste merkteken laat de initialen van Thomas Clark Wild zien en stamt uit circa 1905.

Rond 1925 ontstonden patronen voor serviesgoed zoals ‘Old Country Roses’. In 1960 nam de Pearson Group het bedrijf T.C. Wild & Sons Limited over. In 1970 werd het bedrijf omgedoopt tot ‘Royal Albert Limited.’ En in 1972 nam Royal Doulton de Pearson Group over. In deze periode waren , zoals men zich kan voorstellen, de merktekens aan verandering onderhevig.

Kenmerken ‘backstamps’

Ondanks de veranderingen zijn er een aantal vast kenmerken voor ieder merkteken. Alle tekens bevatten de volgende onderdelen in de volgende volgorde:
- Tekening =>3 rozen (rood, geel, roze) met een achtergrond van groene bladeren
- Patroonnaam => Old Country Roses geschreven in rood/roze
- Handelsnaam => Royal Albert of Royal Albert ®
- Materiaal => Bone China
- Land van productie => England of Made in England
- Copyright => Royal Albert Ltd 1962 of 1962 Royal Albert Ltd

Origineel merkteken 1962
Het originele merkteken (vanaf 1962) laat de volgende onderdelen in deze volgorde zien:
1) Afbeelding
2) Old Country Roses
3) Royal Albert
4) Bone China
5) England

Zie hieronder de afbeeldingen ter informatie (bron: Royal Albert patterns)

Wijziging 1973
Vanaf 1973 komt hier ‘©Royal Albert Ltd 1962’ of ‘©1962 Royal Albert Ltd’ onder te staan in een halve cirkel. Waarschijnlijk heeft ‘de nieuwe eigenaar’ Royal Doulton dit doorgevoerd toen de overdracht in juli 1972 een feit was.

Wijziging 1993

Vanaf 1993 zien we een ‘R’ achter de handelsnaam ‘Royal Albert’ verschijnen. Dit werd dus ‘Royal Albert ®’

Wijziging 2002 – productie van Engeland naar Indonesie
Vanaf 1998 werd een deel van de productie door Royal Albert van Engeland naar Azie (hoofdzakelijk Indonesie) verplaatst. Met ingang van 20 december 2002 besloot Royal Albert, behorend bij de Wedgwood Group, de productie van het porselein te verplaatsen van Engeland naar een nieuwe fabriek in Indonesië. Door de productie te verplaatsen wordt de continuïteit van o.a. het bekende Old Country Roses beter gewaarborgd. De kwaliteit van het product staat centraal bij deze overplaatsing. In het merkteken zien we ‘England’ als land van productie verdwijnen. De rest blijft hetzelfde.

Deze wijziging werd Royal Albert niet in dank afgenomen. De meeste liefhebbers en spaarders van Royal Albert serviezen zien het serviesgoed als een echt Engels product. Het feit dat het niet langer in Engeland geproduceerd wordt, zou – zo vinden zij - afbreuk doen aan het product.

Fabels en Facts
Het feit dat het woord ‘England’ verdwenen is uit het merkteken, zegt niets over de echtheid van het servies. Het zegt alleen dat het servies na 2002 geproduceerd is. Het is en blijft een origineel en echt ‘Royal Albert’ servies.