Een typisch Britse sfeer aan tafel? Kies dan voor serviesgoed met een mooi antiek design en warme kleuren. Eventuele prints (bijvoorbeeld ruiten) of houten elementen maken de Engelse sfeer aan tafel helemaal af. Welke serviezen daarbij passen? Hier meer tips en natuurlijk alles over Britse en Franse etiquette.

Leuk feitje …

In Engeland werd in voorgaande eeuwen de vrouw des huizes altijd als eerste bediend. Pas daarna kregen de andere gasten, in volgorde van belangrijkheid, hun borden voorgeschoteld. Waarom? Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat zo nogmaals bewezen kon worden dat het eten niet was vergiftigd.

Britse stijl, warme kleuren

Een Britse stijl aan tafel creëer je met warme kleuren als dieprood, bordeaux, camel en bruin. Die kunnen in het serviesgoed verwerkt zitten, maar ook in het tafelkleed of de servetten.

Mix en match met tafelkleden

Neem bijvoorbeeld een groot (lang) tafelkleed met Schotse ruit en doe daaroverheen een vierkant tafelkleed in een warme tint. Leg deze laatste als een Schotse ruit op tafel en maak vervolgens de tafel af met een mooi servies en robuust bestek en voilà … de tafel ‘Britse stijl’ is helemaal af!

Houten tafel

Om een Engelse look te creëren kun je ook kiezen voor een mooie houten tafel, gebruik geen tafelkleed maar dek deze vervolgens met een mooi robuust servies in warme tinten en maak het af met bijvoorbeeld mooie servetten in warme tint of met Schotse ruit.

Serviesgoed

Het ander alternatief is om de tafel te dekken met lichte, neutrale tafelkleden en te kiezen voor een servies met ‘Britse stijl’. Inspiratie nodig? Denk aan bijvoorbeeld:
- Het jachtservies ‘Brookshire’ van Johnson Brothers
- Het robuuste servies 'Jasper Conran Casual' van Wedgwood
- Het ‘Cornucopia’ servies van Wedgwood is een echte Engelse klassieker
- 'Olio' van Royal Doulton met warme tinten en houten elementen
Franse Etiquette
Als laatste willen we je dit feitje niet onthouden … De Franse etiquette deed het namelijk compleet anders dan de Engelse.

Men bediende in Frankrijk min of meer omgekeerd van Engeland. Daar kwam de gastvrouw als laatste aan de beurt kreeg dus het warmste eten, aangezien de rest al een hele tijd voor zijn gevulde bord zat te wachten op haar startsignaal.

Probleem hierbij was wel dat de belangrijkste gasten nu het langste moesten wachten om bediend te worden, terwijl de onbelangrijkste gasten eerst bediend werden, wat volstrekt niet overeenstemde met wat men verwachtte...

Zo zie je maar dat etiquette echt niet altijd eenvoudig was.