De samenstelling van serviezen rond 1900 verschillen nogal van de hedendaagse serviezen. Rond 1900 was de samenstelling van een Wedgwood servies heel wat uitgebreider dan nu. Serviezen werden compleet verkocht, men kocht dus een eetservies of een koffie- en theeservies in 1 keer.

Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog werd de verkooptechniek gewijzigd. Serviesonderdelen konden nu deel voor deel aangeschaft worden, dit was zeer succesvol.

Samenstelling dinerservies begin 1900

Een dinerservies uit het begin van de vorige eeuw bestond uit: 24 Platte borden, 12 Kleinere dessertborden, tevens bestemd voor voorgerechten, 12 Diepe soepborden, 4 Dekschalen, 4 Bijzetschaaltjes, 1 Ovale schotel 30 cm, 1 Ovale schotel 36 cm, 1 Ovale schotel 46 cm, 1 Ronde visschotel met rooster 40 cm, 1 Ronde schotel 34 cm, 1 Soepterrine met onderschotel, 2 Fruit-of compoteschalen, 1 Slakom, 2 Sauskommen op schotel. In totaal dus 67 delen. Een dergelijk servies was bedoeld voor 12 personen. Dat er 24 platte borden standaard bijhoorden, had te maken met de gewoonte om twee hoofdgerechten te serveren. Het eerste bestond dan gewoonlijk uit een visgerecht en het tweede uit een vleesgerecht. Iedere welgestelde, of wie daarvoor placht door te gaan, behoorde ten minste een servies van Wedgwood in huis te hebben, met een dergelijke samenstelling.

Theeservies

Een theeservies bestond minstens uit: 1 Theepot, 1 Suikerpot, 1 Melkkannetje, 1 Spoelkom, 12 Kop en schotels.

Uitbreiding

Bovenstaande zijn standaardsamenstellingen van een servies. Het kon naar wens uitgebreid worden met talrijke voorwerpen, zoals bijvoorbeeld: Gratenbordjes, Peper- en zoutstellen, Mosterdvaatjes, Aspergeschalen, Boterjuskommen, Olie- en azijnstellen etc. Speciaal voor het dessert, met onder andere: Fruitschalen op voet, Aardbeienschalen, Suikerstrooiers, Custard- of ijskopjes, Korfjes voor fruit of zoetigheden en Roomkommen.

Ontbijtservies

Voor het ontbijt had men vaak aparte serviezen in een andere uitvoering met daarin standaard aanwezig: ontbijtborden, broodschalen, botervloten en vleesschaaltjes. Dit kon uitgebreid worden met: eierdopjes, melkkannen, papschaaltjes, beschuitbussen, toastrekjes, toastschalen met deksel, jampotten en verdeelschalen. In dezelfde uitvoering als het servies waren nog extra leverbaar: koffiepotten met losse filters en chocoladekannen. Beide met aparte kop en schotels voor deze verschillende dranken, Koekjesschalen en bonbonbordjes.
Hartley Greens, de Leeds Pottery
Voor alles was wel een apart attribuut verkrijgbaar. Veel artikelen zijn uit het assortiment van Wedgwood verdwenen, maar worden gelukkig nog wel bij het eeuwenoude Hartley Greens, de Leeds Pottery, geproduceerd. De stichter van deze fabriek was een tijdgenoot van Josiah Wedgwood en startte zijn fabriek vlakbij Wedgwood. Heden ten dage is hij hier nog steeds te vinden. Very English, dus!