De vraag welk servies beter is – een porseleinen servies of aardewerk servies – horen we vaak in onze showroom. Vandaar deze blog met allerlei vragen die gaan over het verschil tussen aardewerk of porseleinen servies. De term aardewerk (of keramiek) wordt vaak gebruikt als ander woord voor porselein, maar toch is porselein écht iets anders. Zowel aardewerk als porselein bestaan in de basis uit klei en water. Het verschil zit met name in de afwerking. Porselein servies is dunner en verfijnder dan aardewerk en wordt afgebakken bij een hele hoge temperatuur. Dit maakt dit serviesgoed zo sterk.

Aardewerk servies (foto boven) bestaat uit een groter bestanddeel klei en dit maakt het product zwaarder en wat meer robuust qua uitstraling. Het afbakken gebeurt bij een iets lagere temperatuur, dus vandaar dat dit serviesgoed iets minder sterk is. Op de vraag: wat is beter porselein of aardewerk servies is eigenlijk geen antwoord te geven. Wil je een stevig servies dat wel tegen een stootje kan met een luxe, verfijnde uitstraling dan is onze tip om te kiezen voor een porseleinen servies. Maar ben je fan van een robuust servies met een eigen look en feel dan is een aardewerk servies een aanrader. Hieronder even een korte toelichting op wat porselein, keramiek of aardewerk eigenlijk is.

Wat is het verschil tussen aardewerk, keramiek en porseleinen servies?

Er is geen verschil tussen aardewerk of keramiek. Dit zijn twee verschillende termen voor hetzelfde product. Het verschil tussen keramiek en porselein zit in 1) de verhouding klei en water en 2) de afwerking. Keramiek of aardewerk servies bestaat uit meer klei dan een porseleinen servies. De temperatuur waarmee de producten worden afgebakken verschilt ook. Porselein servies wordt afgebakken bij een zeer hoge temperatuur die ligt tussen de 1300 – 1500 graden celsius. Bij aardewerk ligt deze temperatuur een stuk lager.

Wat is het verschil tussen Fine Bone China, premium porselein en ‘gewoon’ porselein?

Dan is er nog de vraag wat het verschil is tussen Fine Bone China, premium porselein en gewoon porselein. Fine Bone China heeft als (extra) bestanddeel runderbotten, de naam zegt het al Fine BONE China. Dit geeft het porselein die mooie witte kleur. Premium porselein is wat zwaarder en steviger dan gewoon porselein en heeft een meer gebroken wit of crème-achtige kleur dan gewoon porselein.

Wat is duurder porselein of aardewerk servies?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. Dit hangt sterk af van meerdere factoren zoals: merk, serie, webshop, land van productie en ga zo maar door.

Wat is sterker porselein of aardewerk servies?

Porselein servies is in de basis lichter maar sterker dan aardewerk of keramiek servies. Beide zijn vaatwasmachinebestendig en eenvoudig schoon te maken. Porselein servies kan niet zo goed tegen warmtegeleiding. Dan is aardewerk servies een betere optie. Het grootste verschil is dat porseleinen servies meestal in wit verkrijgbaar is en dat aardewerk servies in meerdere kleuren verkrijgbaar is.